Monday, June 27, 2011

Penjahat kecil

Pernah dengar orang tua-tua cakap, kalau bunuh cicak sekali pukul, dpt 100 pahala tapi kalau banyak kali pukul, pahala akan berkurangan sebab kita menyiksa dia?

Dari Amir bin Saad dari bapanya (Saad bin Abi Waqas) r.a katanya:Sesungguhnya nabi s.a.w telah memerintahkan supaya membunuh cicak dan baginda menamakannya 'si penjahat kecil'. (hadith riwayat Muslim)

Disebalik hadith ini terdapat kisahnya sendiri. Nabi Muhammad S.A.W. berkata demikian kerana:
 
Telah berlaku sebuah kisah di zaman Nabi Ibrahim a.s semasa Nabi Ibrahim dibakar oleh kaumnya, seekor burung kecil terbang berulang alik mengisi air dalam paruhnya lalu menyiram ke atas api yang membakar. Itulah yang dilakukannya berulangkali. Tingkah lakunya diperhatikan oleh makhluk Allah yang lain lalu bertanya kepada burung kecil itu, Untuk apa kau berpenat lelah mengambil air berulang alik, sedangkan api yang membakar Nabi Ibrahim tidak akan terpadam dengan air yang kau siramkan itu.' Lalu dijawab oleh burung tersebut, Memang ia tidak akan dapat memadamkan api itu, tetapi aku lebih takut kepada Allah kerana Allah akan menyoal aku nanti, apakah yang aku lakukan untuk agama Allah, dan Allah tidak akan bertanya sama ada aku berjaya memadamkan api itu atau pun tidak. Berlainan pula dengan cicak yang bertindak jahat dengan menghembus-hembus kepada api yang membakar Nabi Ibrahim dengan harapan api akan menjadi lebih marak untuk terus membakar Nabi Ibrahim (walaupun sebenarnya hembusannya itu tidak membawa kesan ke atas api berkenaan.)

Sekarang kita sudah tahu mengapa dibolehkan bunah cicak, malah insyaAllah mendapat pahala. Tetapi, niat hendaklah betul. Jadikan pengajaran dan ilmu yang baru untuk disebarkan. bagi yang sudah tahu, rajin-rajin menyebarkan ye.. :) 

4 comments: